100. Sparklehorse – It’s a wonderful life (2001)

2001 var året da tvillingtårnene falt, og verden holdt pusten. Blodbadet og hengemyra i Irak og Afghanistan var ikke langt unna.

Ironisk nok slipper Mark Linkous og hans Sparklehorse dette året «It’s a wonderful life,» en plate fylt til randen av skjør, skeiv og knitrevakker rock der varmen og hyllesten til det skakke universet kunne smeltet snø. Med mørke skygger, leken surrealisme og betagende skjønnhet når Mark Linkous sin musikalske formtopp med dette, sitt tredje album, der også venner som Dave Fridman, Nina Persson, PJ Harvey og Tom Waits bidrar med vokalhjelp og musikalske muskler i studio.

At denne platen akkurat klarte å snike seg med på denne listen, tar jeg som et godt tegn. Tiåret har satt sine spor, og ett av dem er signert Sparklehorse, som på nedtonet vis slår fast at verden er deprimerende trist, men samtidig ulidelig vakker. Det hele er underbygd av musikk som varierer fra det ømmeste ømme – og Nina Perssons sensuelle ynde – til skurrende rock med drahjelp fra råskinnet Polly Jean Harvey og en sedvanlig bjeffende Tom Waits, som også bidrar på låtsida (og for øvrig fyller 60 år i disse dager – gratulerer rustne, glitrende gullgubbe! ).

Mark Linkous hyller det skjøre livet med vokalt ekko fra kumpaner som Vic Chesnutt og Daniel Johnston og berører med en sprukken og inderlig røst. Platen er nok ikke perfekt eller storslagen i hi-fi-entusiastenes ører, men er likevel utrolig rik, med et ras av detaljer. Piano, strykere, klokkespill og diverse elektronikk tilføres låter med gitar, bass og trommer i bunn, og sammen står de fram som et lite, skakt og hovedsakelig lavmælt mesterverk.

Kanskje ikke en opplagt klassiker for alle, men i min verden en klar kandidat til en liste med tiårets beste skiver.

Og når Sparklehorse også sneier innom jula i en av låtene her, samtidig som snøen i nord har lagt et tynt teppe over omgivelsene, er det bare å slå fast at «It’s a wonderful life» burde være et strålende musikkalternativ til den hule hærskare av artister som i disse dager, med plastikksakralt budskap og dollartegn i øynene, plasker rundt i den kvalme julegryte.
Magne Johnsen

«It’s a wonderful life» på Spotify.

Reklamer

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: