93. Silverbullit – Citizen bird (2001)

Vi nordmenn liker svensk musikk. Det er bare det at så mange av oss liker den dølle svenske musikken istedenfor alt det gode våre naboer tryller fram. Nordmenn flest liker for eksempel The Ark langt bedre enn Loney, Dear. Tulleband og – artister som Bo Kaspers Orkester og Björn Rosenström selger veldig mye mer enn Hello Saferide og Nina Kinert, og – uten sammenligning for øvrig – er Kent langt mer populære enn Silverbullit.

Verden er uretterdig, verden vil bedras, og people ain’t no good.

Silverbullit var nemlig et av Sveriges aller beste band i tiåret som snart er over. Gruppa ga riktig nok ut bare to album på den tiden, men de to platene er glimrende eksempler på at det er kvalitet og ikke kvantitet som teller.

«Citizen bird» fra 2001 står som en påle på 00-tallet. Her blandes krautrock, psykedelia og industriell rockemusikk, samtidig som alt har tydelige hooks hele veien. Albumet bukter og vrir seg i mørke, fuktige passasjer, og langer plutselig ut mot alt som er i nærheten i form av voldsomme energiutblåsninger – som en olm, slimete slange som ikke vil ha deg der, men som du ikke klarer å rive deg unna.

Både tekst og musikk beveger seg i skyggene og skuler på deg fra avstand, men bruker du litt tid på plata, tar den tak i deg, trekker deg inn og slipper ikke taket. Det er rett og slett vanskelig ikke å trykke på ‘play’ en gang til etter at sistesporet er over og høyttalerne knitrer tomt.

Her er spor av Suicide, Joy Division, Depeche Mode og litt Radiohead, samt ikke så reint lite Spiritualized og The Soundtrack Of Our Lives. Sistnevntes innflytelse er kanskje ikke så merkelig, ettersom det var Kalle Gustafsson som satt bak spakene under innspillingen av «Citizen bird».

At Silverbullit er mer eller mindre ukjente her til lands, er ikke bare veldig synd, det grenser til kriminell ignoranse. Enten har du én eller flere Silverbullitplater i hylla, og skjønner godt hva jeg mener, eller så både kan og bør du gjøre noe med det. Det er ingen grunn til å vente.

Thomas C. Flåten

«Citizen bird» på Spotify.
Spilleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: