95. Sun Kil Moon – April (2008)

Mark Kozelek startet det nye tusenåret med å legge ned Red House Painters, bandet som etter hvert hadde utviklet seg til et énmannsprosjekt. Opp fra asken steg Sun Kil Moon, med Kozelek som eneste faste medlem. Den nye debuten, «Ghosts of the great highway», ble fulgt opp av en coverplate bestående kun av låter av Modest Mouse, før det hele kulminerte i fjorårets «April».

Det er ikke rare utviklingen å spore fra Mark Kozelek sin side de siste 15 åra, verken tematisk eller musikalsk. Oppskriften er stort sett den samme – akustiske og elektriske gitarer om hverandre, som havner i bakgrunnen med en gang hovedpersonen begynner å synge. Eller, «synge» er kanskje ikke helt dekkende. Ordene kommer mer smygende, ikke helt ulikt Bonnie «Prince» Billy, som korer på et par spor på denne plata.

«April» innledes med ti minutter lange ”Lost verses,» en åpningssang helt på høyde med Red House Painters-klassikeren ”Have you forgotten” fra «Songs from a blue guitar» (1996). Som så mange ganger tidligere ser Mark Kozelek tilbake i tid og mimrer over barndommen, foreldrene og søsknene. Stemningen er vemodig, og man slipper aldri helt unna klumpen i brystet. Stemmen er samtidig varm og håpefull, og budskapet ektefølt.

Legger vi til låter som «The light», «Moorestown» og «Tonight the sky», kan vi diskutere om ikke dette er Mark Kozeleks aller beste album.
Erik Hansen

«April» på Spotify.
Samleliste (to låter fra hvert album) fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: