96. Lambchop – Is a woman (2002)

Du skal høre godt etter for å få fullt utbytte av «Is a woman». Kurt Wagner har vraket lydbildet bandet perfeksjonerte med den på alle måter skinnende «Nixon», og tilbake står elleve låter der en finstemt lupe kjapt vil avdekke et yrende liv. Wagners tekster veksler uanstrengt mellom uunnværlig livsvisdom og nærmest obskønt sludder, men perspektivet er senket ned til mikroskopiske dimensjoner; i dette universet er fibre fra et tau og IT-selskapet Intel likverdige størrelser, og vel så det. Musikken er dempet, intelligent og dypt rørende.

Det hviler en underliggende dissonans i flere av de største øyeblikkene på dette albumet, og bandet har gjort et modig valg ved å legge dem så langt bak i miksen. På den måten blir «Is a woman» for egenrådig for det store, godhjertede melankollektivet, og for lite prangende for de som mente alt var bedre før «How I quit smoking» (velsigne dem). For resten av oss er det nettopp dette lumre, snikende ubehaget som – fortsatt – gjør Lambchop til et av verdens beste band.

Den franske poeten Francis Ponges hovedverk heter (i vakker, dansk oversettelse) «At tage tingenes parti». Sjeldent har det blitt gjort med samme letthet, samme tyngde, som her.
Marius Asp

 
«Is a woman» på Spotify.
Samleliste fra kåringen (to låter fra hver plate) på Spotify.
Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: