90. Keith Rowe – The room (2007)

00-tallet har vært Keith Rowes. Han var med på å revolusjonere den elektroakustiske improven som medlem av gruppa AMM allerede på 60-tallet, men måtte vente 30 år før resten av verden fulgte etter. I dette tiåret har vi sett et utall utøvere fra hele verden som har fulgt i sporene til den banebrytende gitaristen – fri improvisert musikk helt fjernet fra jazzens diskurs, et helt eget musikalsk språk som har naturlig utviklet seg fra en voldsom mengde musikalske møter og konstellasjoner, ofte dokumentert av den amerikanske etiketten Erstwhile.

«The room» er en av Keith Rowes få og etterlengtede soloplater, en 40 minutter lang utforskning av pur lyd og droner, like tydelig inspirert av den abstrakte ekspresjonisten Mark Rothko som hans eget maleri som pryder coveret. Det er lite musikk som har beveget meg like mye som dette de siste ti årene, og Rowe kan også være en passende representant for en musikkform som jeg har blitt voksen sammen med.

Jeg var så heldig å oppleve ham live her i Trondheim for noen uker siden. Den unike lyden av Keith Rowe bøyd over rotebordet sitt med demontert gitar, radioer, vifter og annen elektronikk føltes som en helt naturlig avrunding av tiåret.

Det er kanskje teit og kramperomantisk av meg, men når jeg hører på denne musikken er det akkurat som om jeg for en gangs skyld er på rett tid og sted i historien – akkurat der det skjer.
Thor-Eirik Johnsen

«The room» er dessverre ikke på Spotify, men det er «Flypaper«, plata han ga ut sammen med den australske gitaristen Oren Ambarchi i 2002.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: