87. Wholy Martin – Vampïre songs (2004)

Etter å ha sluppet tre ep’er i 2003, debuterte Wholy Martin endelig på ordentlig med «Vampïre songs» året etter. Og for en debut! Alt er riktig, alt er akkurat så skittent eller skinnende som det skal være, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Noen ganger blir slikt dørgende kjedelig. Ikke her. Wholy Martin tok seg god tid med denne plata – flikket på detaljer, dempet lyset i de mørkeste krokene og sørget for at alt var klart da resultatet ble sluppet.

«Vampïre songs» er en besettende samling låter som glir elegant over i hverandre med den største selvfølgelighet. I all sin gjennomarbeidede perfekthet minner det litt om Finn Corens «Blake project» fra 1997. Begge er plater som tilsynelatende er et resultat av nitidige forberedelser og utsøkt sans for detaljer. Begge er noe så sjeldent som feilfrie plater som ikke får deg til å sovne. Bak begge albumene står dessuten modne menn som vet hva de vil med musikken sin. Det er neppe noen tilfeldighet.

Helge Martin Framnes er en av landets aller beste teksforfattere. En ekte historieforteller. Få, om noen, skriver bedre engelske tekster enn ham. Wholy Martin beveger seg ubekymret og naturlig i landskapet som Nick Cave og Tindersticks har gjort til sitt. Tekstene har de samme temaene, og musikken tar i bruk den samme dynamikken. Framnes veksler mellom å hviske ordene i øret på deg og myk sang. Bandet følger stemmen hans tett – noen ganger smektende nært og intimt, andre ganger rasende mot vinden. Alt for på best mulig måte å underbygge tekstene og historiene.

Wholy Martins «Vampïre songs» er etter min mening den beste norske debutplata. Det er store ord, men så er det jammen ei stor plate også.
Thomas C. Flåten

«Vampïre songs» er dessverre ikke tilgjengelig på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

5 kommentar to “87. Wholy Martin – Vampïre songs (2004)”

 1. MFryd Says:

  «Vampire Songs» er ikke å oppdrive – noen som vet om den gjenutgis?

 2. Thomas C. Flåten Says:

  Jeg kan ikke tenke meg at Vampïre Songs vil bli gjenutgitt, så om du vil ha tak i den foreslår jeg velassorterte bruktsjapper som for eksempel Rock&Rolls i Oslo eller andre antikvariater rundt om i det ganske land.

 3. Haakon Larsen Says:

  Wholy Martin har et restopplag av både «Vampïre Songs» og de tre EPene som kom i forkant. Vi har veldig lyst til at flest mulig skal få hørt musikken, og tilbyr derfor hele pakka for en hundrings (porto inkludert) eller 50 spenn for albumet og 50 for de tre EPene. Send meg en epost på hawkond@gmail.com. Og: Takk til Pstereo for at dere setter denne plata så høyt! Hilsen Haakon Larsen

 4. Thomas C. Flåten Says:

  Dette er gode nyheter, og absolutt noe jeg vil anbefale folk å benytte seg av. Selv har jeg betalt langt mer for plate og EP’er, og synes ikke jeg har betalt et øre for mye.

  Det er ikke Pstereo som skal ha takk her, det er Wholy Martin som skal takkes og hylles for å ha gitt ut en så fantastisk god plate.

 5. Beatles Says:

  Både albumet og ep’ene vil være i salg på Helge «Wholy» Martins 50-årsdag, tirsdag 2. februar. Kom på Cafe Mono i Oslo, og hør en fantastisk konsert! Inngang er kun kr. 50. Det har du råd til!
  Alt som kommer inn av både inngangspenger og platesalg vil gå direkte til Dugnad for Haiti!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: