81. City of Caterpillar – City of Caterpillar (2002)

Man må kanskje ha vært der for å forstå, men et lite øyeblikk for sju år siden var dette bortgjemte bandet fra den amerikanske undergrunnen virkelig det beste og viktigste rockbandet i verden. Konseptet var enkelt – intensiteten og den emosjonelle inderligheten fra post-hardcore-undersjangeren screamo parret med gitarcrescendoene og de nærmest proggete låtstruktrurene fra postrock i Godspeed You Black Emperor!-klassen.

Det er nesten utrolig at ikke noen tenkte på det før, men jeg kan love dere at det er nok av band som har tenkt på det i ettertid. Dette er uansett ikke så farlig. Det som er viktig, er at ingen har gjort dette med større bravur enn City of Caterpillar. Dette er så intenst, så blodig seriøst, selvhøytidelig, og så dødsforaktende som rock kan bli.

Stemmebåndene tynes til det usunne, ytterste, låtene kveiler seg opp som en kobra klar til angrep, før det styrtes ned i flammehavet uten fallskjerm eller sikkerhetsline. (Som jo uansett bare ville brent opp.)  Det jeg prøver å si: Disse gutta mente alvor, slik bare alvorlige og sinte, unge menn kan.

Det viktigste bandet i et kort øyeblikk, skrev jeg, City of Caterpillar rakk selvfølgelig bare å gi ut denne plata før de takket for seg grunnet «personal differences», slik det skal være i dette hardcore-spillet. Det de etterlot seg, er kanskje bare en ørliten brikke av et motiv helt i utkanten av rockhistorien. Jeg innser at dette er faretruende nært Senterparti-retorikk, men det er nå en gang i det små og lokale de virkelige verdiene er å hente, og derfor har jeg ikke noe problem med å se på «City of Caterpillar» som tiårets beste gitarrockplate.
Thor-Eirik Johnsen

Ikke tilgjengelig på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: