82. Radiohead – Amnesiac (2001)

For de uvitende er livet enkelt: Man lever så lenge man kan. Så slutter man med det. Før eller siden, en eller annen dag, opphører uvitenheten av seg selv, og blodet begynner å renne mot kroppens laveste punkt, hvor det samler seg i en liten kulp, slik fortellingen om at den synlige verden bare er skygger av den egentlige verden, tar utgangspunkt i at vi alle er samlet nederst i en hule. Slik mennesker til enhver tid har forsøkt å nå ut av denne hulen, og slik ingen noensinne har kommet tilbake for å fortelle hvordan det er der ute. Hvis vi ikke da er som gnostikerne preker, at vi har glemt hvor og hva vi kommer fra, for å overleve traumene vi gjennomgår idet vi blir født.

Det er dette fraværet av kunnskap som er «Amnesiac» sin livsberettigelse. Det er denne søkenen tilbake til fødselen som er «Amnesiac» sin utfordring. Albumet som uvitende vil spotte, hoderystende gi navn som «Kid B» og «Not-so-Ok-Computer», mens de som evner å se forbi, ser at det som egentlig gjøres, er å peke bakover og framover.  Det er derfor det fremdeles føles så friskt, så nytenkende, så revolusjonerende. Med nesten overraskende enkle grep kobles «Kid A» sine teknologiske nyvinnninger med «OK Computer» sitt pophjerte.  Usikkert, nølende  («I used to think, there was no future left at all»), søkende («jumped in the river and what did I see»)  og ikke minst eksistensielt og nesten-religiøst  («I want you to know, He’s not coming back.»)

Siden 2000 har Radiohead stått bak blant annet fire album, tre soundtrack, to soloalbum og vært med i én Harry Potter-film. Noen vil kalle det overkompensering for sin egen horisontutvidende evne. Andre vil kalle det fravær av evnen til å innse sine egne begrensninger. Men det er denne jakten på endring og forbedring som er bakgrunnen for at Radiohead fremdeles er interessante i 2009. Så kan de uvitende trøste seg med at: «The lights are on but nobody’s home / And everyone wants to be your friend.»
Tor Martin Bøe

«Amnesiac» på Spotify.
Samleliste på kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: