78. Herman Düne – Not on top (2005)

Mens de to svensk-franske brødrene i Herman Düne fremdeles var samlet i samme band, oppstod det svært ofte finurlige øyeblikk, både på plate og konsert. David-Ivar er den utadvendte scenepersonligheten. Storebror André (nå kjent som Stanley Brinks) virker egentlig mest interessert i sigarettene sine. Men det de har til felles, er evnen til å skrive gode låter – med enkle melodier, gjerne bare to-tre akkorder, og så fantasifulle tekster at man nesten blir litt svimmel. Og da mener jeg på en god måte.

«Not on top» er den mest livlige, fargerike og kreative av platene deres – om å være fanget på kjøpesenter, kjøre bil med Calvin Johnson i baksetet og om å få livet sitt forandret av Nirvanas «Nevermind». Men dette er ikke akkurat grønsj. «Not on top» er sprudlende popmusikk, med verdens mest fraværende produksjon, der låtene er så insisterende at du ikke har noe annet valg enn å høre etter.

Sangene til Herman Düne er ofte mer bruddstykker enn fullendte historier. Du blir gjerne kastet inn i handlingen på et tilsynelatende tilfeldig tidspunkt, og neste spor er i gang før du fikk vite om gutten fikk prinsessa. Men det er ikke så farlig, for før du får tenkt deg om, er du fanget i en ny, liten fortelling – om å bli slukt av en malstrøm, om å kaste en gaffel på stefaren sin, eller om å våkne opp i syv forskjellige byer med den samme fordømte ketsjupflekken på buksene.

Jeg smiler breiere enn noen gang, samtidig som jeg forbanner det faktum at bandet – i sin opprinnelige form – ikke eksisterer lenger.
Asle Frøkedal

«Not on top» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: