80. Cat Power – You are free (2003)

Historien om Cat Power er blant de merkeligste dette tiåret. Chan Marshall gikk fra å være nevrotisk indieprinsesse til å bli en ekte souldronning, 00-tallets svar på Dusty Springfield, uten at noen av oss reagerte, eller egentlig merket hva som foregikk. Den tidligere notorisk innadvendte og sky konsertkatastrofen hadde forvandlet seg til en entertainer som ikke ville gå av scenen da jeg så henne live for noen år siden. Den kyniske outsider art-entusiasten i meg, som likestiller personlig lidelse med autensistet og kunst, savnet kanskje den gamle togkræsjpersonaen, men det var jo fint å se at hun tilsynelatende hadde det bra.

«You Are free» var siste vi hørte fra «gamle» indie-Cat Power. Oppfølgeren «The Greatest» dro i retning soulen med en tittel som kanskje til og med ikke var ment ironisk. Som alltid har hun med seg celebre musikere. Steve Shelley fra Sonic Youth spilte trommer på de første platene hennes. Denne gangen var det ikke å vanskelig å tippe hvem som gjemte seg bak forkortelsene D.G og E.V. på trommer og vokal. I ettertid ser man allerede her tegnene på hvor hun var på vei. Låtmaterialet føles litt mer robust, mindre lo-fi-famlende enn før. Arrangementene er enkle, men sofistikerte.

Men som alltid blir alt dette uvesentlig idet Cat Power begynner å synge – en varm, altoppslukende  stemme å forsvinne i, som knekker på alle de rette plassene hver eneste gang. Alt annet blir blir borte når hun får enkle og i utgangspunktet ufarlige linjer som «better call all the ships / they been caught sailing / better call the captain / he’s been caught stealing» til å høres ut som verdens ende og meningen med alt, helt på samme tid.
Thor-Eirik Johnsen

«You are free» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: