76. Nick Cave – No more shall we part (2001)

”No more shall we part” var den første plata Nick Cave ga ut i etterkant av mesterverket ”The boatman’s call” fra 1997. Det burde være komplett unødvendig å si det, men forventningene mine til albumet var uutholdelige. Jeg foregriper begivenhetene og sier det rett ut: «No more shall we part» innfridde på alle mulige måter.

Nick Cave og Tom Waits har minst én viktig ting til felles, slik jeg ser det: Det merkelige samspillet mellom det vakre og det heslige. Dette er kontraster, men også – på en uforklarlig måte – to sider av samme sak. Jeg kjenner ikke mange artister som klarer å formidle dette så godt som Cave og Waits. ”No more shall we part” er en stilstudie i styggvakre krumspring. Råheten og galskapen, konstruert eller ikke, er der hos begge. Jeg holder likevel en knapp eller ti på at Nick Cave er den eneste av de to som har en diagnose å vise til, slik det spekuleres i.

På «No more shall we part» er det nok å ta av, slik som de nesten uutholdelige vakre balladene som vi elsker ham for: ”Love letter”, ”We came along this way” og ”Darker with the day”. Likevel er det en ettersmak av galskap vi sitter igjen med når stillheten erstatter sistesporet. Nick Cave virker sykere enn noensinne, noe sier en del, med tanke på at katalogen hans er fylt med rimelig urovekkende album og sanger. Det virker aldeles håpløst på den monumentale ”Fifteen feet of pure white snow”, men det topper seg ikke før ”Oh my lord” har revet og røsket i både ørevoksen og nervene. Dette er høyverdig kunst.

Dessverre har ikke de påfølgende albumene til Nick Cave innfridd mine forventninger i like stor grad som ”No more shall we part”.
Thomas Vehus

«No more shall we part» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify (to låter fra hvert album).

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: