70. Robert Wyatt – Cuckooland (2003)

Jeg så BBC-dokumentaren «Prog Britannia» her for litt siden. Der snakker Robert Wyatt om tiden som trommeslager i Soft Machine og hvorfor han sluttet. «Jeg ville lage popmusikk, være en popmusiker. Jeg har prøvd hardt på det siden da, men jeg har vel egentlig aldri fått det helt til.»

Nei, han har kanskje ikke lykkes med popmusikken, men når vi hører på alle de fantastiske mislykkede forsøkene, har vi som publikum ingenting å klage på.

«Cuckooland» er klassisk Robert Wyatt, litt pop blandet med kjøkkenbenkvarianter av det aller meste fra hele verden – jazz, mild prog og avantgardisme, bossanova, arabiske vuggesanger, jødisk folkemusikk. I det hele tatt. Gode venner og store stjerner stikker innom, alt fra David Gilmour og Brian Eno til Paul Weller, uten at de egentlig gjør så mye ut av seg. Dette er Robert Wyatts univers og plate, 100 prosent.

Jeg har alltid tenkt på Kate Bush og Robert Wyatt som to typer av samme alen, to erkebritiske eksentrikere som pusler med sitt, uavhengig av alle trender og tidsånder, geniale te og kjeks-romantikere. Særepregede stemmer har de begge, også, selv om Wyatts rørende, tynne pipestemme neppe kan matche Bush rent teknisk.

Robert Wyatt synger om konsentrasjonsleirer for sigøynere under 2. verdenskrig, han synger om krigen i Irak og han dediserer en sang til Richard Dawkins. Han er politisk og går direkte på sak, uten at det blit påtatt eller kleint. Han har beholdt 70-tallskommunismen sin og fremstår som sjarmerende sta heller enn reaksjonær. Han er rett og slett en av de unike originalene vi skal være glade for at vi har, særlig når han fremdeles insisterer på å gi ut plater som dette, et høydepunkt i en lang og innholdsrik karriere.
Thor-Eirik Johnsen

«Cuckooland» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: