65. Björk – Vespertine (2001)

Jeg synes det er så fint at Björk er en ekte popstjerne, et slags etterlengtet sunnhetstegn for hele den fordømte vestlige popkulturen. Hele veien, helt tilbake fra tiden i The Sugarcubes, har hun stått frem som kompromissløs og åpen for alle mulige inntrykk. Hun har vært  musikalsk nysgjerrig og eksperimentvillig og har jobbet med musikere fra de mindre glamorøse musikalske dalstrøka innafor, som attpåtil alltid har fått all kreditt og karriere-boost de fortjener.

I dette tiåret har hun spilt hovedrollen i og laget musikken til en musikal av Lars Von Trier, hun har gitt ut tre studioalbum og har giftet seg med samtidskunstsuperstjernen Matthew Barney. Forholdet til Barney har også vært av profesjonell art – sammen har de laget den spektakulære kunstfilmen «Drawing Restraint 9», med Björk selv i hovedrollen om bord på en japansk hvalskute, og som komponist av den ikke mindre egenartede og merkelige filmmusikken. Hvis det er noen som skal kalles progressiv, må det jaggu være Björk.

«Vespertine» er på mange måter noe av det minst overveldende og storslåtte av alt dette. Ingen store konseptuelle tanker eller overbygg, selv om det selvsagt må være plass til et lite inuittkor. Kun en intim og stillfaren liten popplate, fantastisk detaljert produsert blant annet med hjelp fra elektronikaduoen Matmos, men likevel, eller kanskje helst nettopp på grunn av, synes jeg dette er hennes aller beste plate. All den klassiske islandske tematikken, natur, kropp og mystikk, store følelser og kalvende isbreer, men alt skrudd ned til et mindre format, til noe som føles dypt personlig og ikke så rent lite hemmelig. «I love, I love him, I love him» messer Björk i låta Pagan Poetry, «this time I’m gonna keep me all to myself».
Thor-Eirik Johnsen

«Vespertine» på Spotify.
Spilleliste fra kåringen så langt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: