68. Songs:Ohia – The lioness (2000)

«Whether you save me
whether you savage me
want my last look to be the moon in your eyes
want my heart to break if it must break in your jaws
want you to lick my blood off your paws
»

Egentlig er det ikke nødvendig å si mer om Songs:Ohias episke «The lioness» enn de fem linjene ovenfor.

Jeg oppdaget Jason Molina gjennom Songs:Ohia-plata «Magnolia Electric Co» i 2003. Jeg fant den til alt overmål i billighylla hos min lokale platepusher. At en slik diamant sto sammen med album som ingen ville ha, og heller ikke ville ha hatt selv om de ble satt videre ned i pris, er nesten uutholdelig å tenke på. For en oppdagelse! Etter å ha hørt «Magnolia Electric Co», gikk jeg totalt inn i Molina sitt univers og grov opp alt jeg kunne komme over av historisk materiale av glimrende kvalitet: «Axxess and ace», «Didn’t it rain», «Ghost tropic» og flere andre. Midt iblant dem fant jeg en fantastisk plate, nemlig «The lioness». Albumet er spilt inn i Glasgow, Skottland, med hjelp fra Andy Miller, også kjent som produsent på plater av Scout Niblett, Mogwai og Arab Strap. Både Aidan Moffat og David Gow fra sistnevnte gruppe bidrar i studio på «The lioness».

Ikke uventet er dette en utgivelse spekket med likbleke sanger om den skjøre kjærligheten («Being in love», «Baby take a look»); de bitre, håpløse og selvhatende følelsene som skyller over oss før, under og etter et kjærlighetsbrudd. Likevel handler det mest av alt om den fortvilte, patetiske og desperate trangen til å henge seg fast i det som var, og la seg dra etter det, til man utmattet, latterliggjort og skadeskutt ligger igjen og ser alt forsvinne ut av syne.

«I’m getting weaker, I’m getting thin
I hate how obvious I have been
I’m getting weaker
and I look down and see the whole world
and it’s fading
»

Store følelser knyttet til et av livets største temaer, med andre ord,  kledd opp i vakre gitarer, trommer, keyboards og et av de fineste instrumentene jeg vet om: Jason Molina sin stemme.

For øvrig er det min oppriktige mening at sangen «Lioness» må være noe av det mest perfekte som noen gang er blitt spilt inn på plate.
Thomas Vehus

«The lioness» på Spotify.
Spilleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: