49. Fennesz – Endless summer (2001)

Noen skjønte kanskje allerede hvor det bar hen da Christian Fennesz ”covret” The Rolling Stones og Beach Boys på singelen «Plays» i 1998. Men for de fleste av oss kom «Endless summer» som en enorm overraskelse. De to platene den østerrikske gitaristen hadde gitt ut tidligere var grunnsteiner i Mego-soundet, brutal, kantete og kald computer-musikk, glitch.

Glitchen, et uttrykk som ble skapt for å beskrive elektronisk musikk som dyrket lyden av teknologisk sammenbrudd, CD-spillere som skipper og digital støy, var fremdeles til stede i Fennesz’ musikk i 2001, men den kalde antihumansimen var byttet ut med romantisk lengsel etter idéen om sommer. «Endless summer» er en utrolig lyttevennlig ambient-plate. Bølge etter bølge av varm gitarvemod strømmer ut av høyttalerne. Den digitale manipuleringen og de kalde bruddene bare forsterker forståelsen av sommerens utopi. For, som i den beste musikken av The Beach Boys, skjønner Fennesz  at sommeren står sterkest som en uoppnåelig drøm, at melankolien som en følge av denne innsikten alltid vil være mer verdt enn den reelle sommerens insekts- og solkrembefengte irritasjoner.

Det kan være fristende, men selvfølgelig urettferdig, å gi «Endless summer» skylda for tsunamien av mer eller mindre vellykkete shoegazer-inspirerte elektronikaplater som fulgte i årene etter, og kanskje til og med for rock-opplivingen av samme sjanger vi har hørt i det siste. Alt dette er uansett glemt når jeg setter på plata og skjønner at de ti cd-skippende minuttene av låta «Happy audio» fremdeles beveger meg som lite annet, uansett kontekst eller historie. ”Tiårets beste?” spørres det. «Endless summer,» svarer jeg.
Thor-Eirik Johnsen

«Endless summer» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: