51. Tom Russell – Borderland (2001)

Fortelleren Tom Russell suger til seg næring fra hele det mektige kontinentet i vest, men spesielt fra grenseområdet mellom USA og Mexico. På «Borderland» bretter han ut 11 høyst levende historier fra det golde, tørre landskapet i sør – fra den salte sjølufta i Brownsville til støvete ørkenregn i Juarez. Men egentlig handler «Borderland» om den usynlige grensa mellom kvinner og menn, mellom kjærlighet og hat, glede og likegyldighet. Den handler om mennesker som krysser broer, på jakt etter stedet hvor drømmen begynner – eller slutter.

Passende nok åpner «Borderland» med «Touch of evil», som kretser rundt den klassiske filmen med samme navn, regissert av Orson Welles. Fra The Old Blue Star Hotel fører Tom Russell oss videre nedover Rio Grande, på jakt etter kvinnen som «pulled her blue dress on and walked out into the night». Seinere får vi være med på smugling av kokain gjennom «The hills of Old Juarez», hvor hovedpersonen gjør alt for å tilfredsstille sin kjære, kravstore «dark-eyed girl». Tom Russell tar oss ombord «The Santa Fe at midnight», toget som ruller ensomt gjennom natta. Vi får høre om da Frank Sintra spilte i Juarez, og om hvordan alt har gått til helvete etterpå.

Det ble ikke utgitt så mye bedre novellesamlinger i 2001. Tom Russell har satt navnet sitt på flere glimrende plater de siste åra, nå sist fenomenale «Blood and candle smoke», der han har med seg Calexico som backingband og tar oss øst for Woodstock og vest for Vietnam. Men albumet som har gjort størst inntrykk på meg det siste tiåret, er utvilsomt «Borderland». Etter min mening står Tom Russell her fram som en av få potensielle arvtakere til Johnny Cash.

Det er i sangene hans at den virkelige amerikanske drømmen ligger gjemt, omtrent så langt fra Hollywood det går an å komme.

Som han synger på et av albumets beste spor:

«That’s what work is, that’s what love is,
a litte pleasure, and a little misery
»

Det er fire linjer som summerer opp «Borderland», ei plate jeg kunne ha slått meg ned i, bodd i, levd i. Jeg kunne ha bygd meg et hus, sittet på den store terrassen og kikket på lysene fra Mexico.

Kanskje neste gang.
Ingve Aalbu

«Borderland» er dessverre ikke tilgjengelig på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: