52. Cannibal Ox – The cold vein (2001)

«The cold vein» kan stå som en representant for flere verdifulle strømninger og fenomener på 00-tallet. Det er et av høydepunktene i katalogen til Def Jux (senere omdøpt til Definitive Jux), et viktig plateselskap når det gjelder undergrunns-hip hop og sjangerens forbindelser til den videre indiekulturen. Det klassiske Def Jux-uttrykket tar mindre hensyn til rockpublikummet enn den typiske 00-talls indiegodtatte backpacker-hip hop-en, og det er jo fint. Plata er også det definitive toppunktet i produsenten og beat-makeren El-Ps karriere – knallhard og iskald sci-fi-funk, som fremdeles høres like knivskarp relevant ut i dag. El-P har gjort mye bra og har utvidet tonepaletten sin i årene etter, sjekk for eksempel hans ypperlige soloplate «I’ll sleep when you’re dead» fra 2007, men den klaustrofobiske brutaliteten på denne platen har han ikke klart å gjenskape.

Men dette er selvfølgelig først og fremst rapperne Vordul Mega og Vast Aire sin fineste drøye time. Nesten ti år etter lar jeg meg fremdeles begeistre og forbause av duoens ugjennomtrengelige ordstrøm, og jeg trenger sikkert minst ti år til for å komme til bunns i dammen av originale bilder og metaforer, og av referanser til høyt og lavt og det mest uventede. Ingenting er enkelt og rett frem i Cannibal Ox’ univers, de befinner seg i et slags ingenmannsland mellom kynisk gatetøffhet og myke menn med hjerter av gull.

Stillheten har vært nærmest total i Cannibal Ox-leiren siden denne plata kom ut, og selv om det med jevne mellomrom har ryktes at duoen har funnet sammen igjen, er det lite som tyder på en ny plate med det første. Jeg håper selvfølgelig på det motsatte, men hvis dette skulle bli stående som Cannibal Ox’ eneste album, har de i hvertfall lite å klage på når det gjelder den moderne klassiker-ratioen – én av én, hundre prosent.
Thor-Eirik Johnsen

«The cold vein» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: