45. Jay-Z – The blueprint (2001)

Aldri går tiden like langsomt som i hiphopen, heller aldri er et år like langt som der. Alt er åpent, man disser snart den ene, snart den andre, gir ut den ene plata, snart den andre, om det nå er i tankene eller i den fysiske virkeligheten, blir likevel hvert minutt som en bom, tiden et rom man er fanget i.

«The blueprint» flyttet den til da kjølige ungkarsminimalisten Sean Carter inn i et varmere, mer organisk rom. Et nyoppusset rom av soul og funk fra seksti- og syttitallet.  For ulikt så altfor mange av Jay-Z sine album er ikke blåkopien rotet til med et konsept. Det er i stedet en glitrende bunke beats, en, i etterkant, uhyre kjedelig «krig» med Nas og det som i løpet av albumet blir verdens beste rapper. Selvsagt hevder han posisjonen i første sekund, manifestert med Doors og Bowie-samples på «Takeover». Men det er den helhetlige blandingen av streedcred og mainstream-appell som gjør «Blueprint» til Jay-Z sitt beste album, og også et av tidenes beste rap-album. Det er også bruken av produsenttriumviratet Just Blaze, Timbaland og ikke minst Kanye West. Og det er dessverre «Blueprint» som har forårsaket alt Kanye West har gjort i etterkant – fra overdose av hiphopsmurfer til overdose av seg selv og Taylor Swift.

For aldri går tiden så fort som i hiphopen, aldri er et år så kort som da. Alt er åpent, man disser snart den ene, snart den andre, gir ut den ene plata, snart den andre, og så har solen gått ned, og man finner seg selv stående der i tussmørket, med tiden som en plutselig nedfalt bom foran seg:  Å nei, er jeg allerede på Skavlan?
Tor Martin Bøe

«The blueprint» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: