48. Wilco – Sky blue sky (2007)

På «Sky blue sky» vasket Wilco bort krautflørt, skurring, knirking og diverse varianter av funnet lyd og sto igjen med rene, finslipte edelstener.

Jeg tror det handler om å bli voksen. Om å bli voksen, og ikke like det noe særlig, men likevel innse at man ikke har noe annet valg enn å akseptere det. Om å bli voksen og oppdage at det ikke innebærer noe klarsyn, trygghet eller forenkling av tilværelsens små og store problemer. Det er samme møkka, bare med gråere hår. Og det er helt greit.

«Sky blue sky» låter virkelig voksent. Fra det utilslørte Beatles-tyveriet i «Hate it here» til de doble og triple gitarmelodiene og de mange og lange gitarsoloene som gjennomsyrer mange av låtene, oser det papparock av denne plata. Det lukter mykrock og overdose på populærmusikkhistorie. Og når det er Nels Cline som spiller soloene, gjør det ingenting at de varer lenge. Han er en magiker som på et eller annet vis slipper unna med alle de teiteste triksene i gitarboka. Hør bare «Impossible Germany», «Walken» eller «You are my face».

Det er nettopp disse tingene som gjør at dette trolig er den plata jeg har hørt mest på de siste par årene. Jeg liker både «Yankee hotel foxtrot» og «A ghost is born» veldig godt, men åtte av ti ganger er det «Sky blue sky» som finner veien til spilleren. Fordi det er så smakfullt utført, så mange fine detaljer og smarte vrier. Muligens også fordi jeg har blitt voksen i takt med Wilco. Og fordi det er så forbanna gode låter, hele veien.

Som nevnt, de er edelstener.
Morten Krane

«Sky blue sky» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: