40. Dinosaur Jr. – Beyond (2007)

Comebackplaten til originaltrioen i Dinosaur Jr. er et kraftfullt unntak av regelen som sier at comeback (nesten) aldri fører til gode plater. Ikke vet jeg hva J. Mascis, Lou Barlow og Murph tenkte da de gikk i studio med John Agnello, men resultatet vitner i alle fall om uforskammet frisk tilnærming til å måle krefter med egen historie. Selvsagt er bandet 20 år eldre enn da de satte slackerkultur, potrøyking og øsende gitarrock på dagsorden, med alle de skavanker dette måtte medføre. Men så var det dette med følelser, voksen råskap og bløende gitarer.

Mye det siste.

Beyond føltes som en bombe da den kom, i dag fremstår den som en av tiårets sterkeste comeback. Platen inneholder det beste frontmann J Masics har satt sin signatur på siden klassiske «Where you been» en liten evighet tilbake. Gitarsignaturen er monumental og flerrende, huggende og full av støyende feedback, men også følsom når det trengs. Den gråhårete kjempen overbeviser også til de grader med en stemme som har tatt farge av levd liv. Ta med at ”Almost ready”, ”This is all I came to do” og ”Been there all the time” er blant bandets aller beste låter og resultatet er rett og slett eksplosivt. «Tid for luftgitar,» skrev jeg på Groove da skiven kom – og det passer i grunn like godt i dag.

«Beyond,» og «Farm» av året, viser at et oppvåknet Dinosaur Jr. skaper musikk som lekende lett knuser det etterfølgerne presterer om dagen, ja faktisk er bandet på høyde med gammel historie fra siste halvdel av 80-tallet, tiden da de sammen med Sonic Youth, Hüsker Dü og Pixies definerte lyden av den amerikanske undergrunnen med en rekke støyfulle klassikere.

Det er noe eget når gamle helter leverer. Gitarøs går dessuten aldri av moten. Det gjør heller ikke buldrende krafttrioer. Ta deg en pepperkake, Jay-Z!
Magne Johnsen

«Beyond» finnes heldigvis på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på  Spotify.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: