41. Solomon Burke – Don’t give up on me (2002)

Noen ganger er sanger og album så spesielle at det er vanskelig å forestille seg at de er blitt spilt inn i et helt vanlig studio.

Det kan være stemningen, stemmen, instrumenteringen, bandet, tiden – eller hvem vet hva. Ofte er det når noe er som mest uangripelig, at det griper deg mest. Poenget, tror jeg, må være dette: Det virker ekstremt usannsynlig at noen, eller noe, skal kunne klare å gjenta enkelte bedrifter. Som om Bob Dylan i dag skulle klare å lage en ”Desire pt. 2”, som var akkurat like bra som eneren både i stemning og låtkvalitet. Eller at Neil Young skulle klare å lage en ny ”Tonight’s the night”.

På samme måte, hvor sannsynlig var det at noen skulle klare å lage en soulplate på høyde med det beste fra 60- og 70-tallet? Med den samme brennende og tåredryppende innlevelsen i stemmen, den samme fantastiske instrumenteringen, og ikke minst med det samme lydbildet?

I 2002 ga Solomon Burke ut ”Don’t give up on me” og la resonnementet mitt dødt.

For å være helt ærlig, så hadde jeg gitt ham opp. Det hadde jeg definitivt ingen grunn til å gjøre, viste det seg. Plata havnet på førsteplass på min liste over de beste albumene dette året. Jeg henter den fortsatt fram i ny og ne. Kvaliteten er udiskutabel.

”Don’t give up on me» ble spilt inn i løpet av fire dager i det gamle Sunset Sound Factory-studioet i Hollywood. Sangene på albumet er blant annet levert av Dan Penn, Van Morrison, Tom Waits, Brian Wilson, Joe Henry, Elvis Costello, Bob Dylan og Nick Lowe. Jeg sier det igjen: Sangene er levert av Dan Penn, Van Morrison, Tom Waits, Brian Wilson, Joe Henry, Elvis Costello, Bob Dylan og Nick Lowe.

De fleste ble skrevet spesielt for Solomon Burke.

Den minst kjente av låtskriverne er Pick Purnell. Han dukket plutselig opp i studio en dag, i kappe og maske, og fortalte at han hadde skrevet en sang til plata. Da Solomon Burke leste teksten til ”Sit this one out”, skrevet på en liten serviett, forsto han straks at den var perfekt.

Det er slikt det blir myter av. Det er faktisk vanskelig å forestille seg at denne plata er spilt inn i et helt vanlig studio.
Thomas Vehus

«Don’t give up on me» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: