34. The Strokes – Is this it (2001)

«Rockens redningsmenn.»» Smak litt på det.

Det er ikke lite man forventer, når en slik merkelapp blir klistret på noen. Den gir ikke mye rom for å prøve og feile, akkurat. «Ting har gått på trynet, det er dere som skal fikse det, og det skal skje nå!»

Flaks for The Strokes, da, at de hadde et debutalbum fullt av gull da de fikk merkelappen festet til seg. Like flaks var det nok ikke at det var en merkelapp The Strokes så ut til å gripa som bare Oasis hadde gjort før dem. Det er gjerne sånt som får kritikere og andre til å virkelig ta fram øksa og se ekstra nøye etter om ikke det er en eller annen liten sprekk ett eller annet sted. Vi liker frelsere, men bare de motvillige. Folk som melder seg til messiasrollen selv, kan ryke og reise. Flykt eller dø!

Stort sett alle omfavnet «Is this it» da den dukket opp midt i all viraken som sa at nå var jammen rocken friskmeldt (igjen). Folk lot seg rive med av hypebølgen. Plutselig begynte folk å høre på rock igjen. Rocke-DJ’ene spratt fram overalt, og rock ble kult (atter en gang – så lenge det varte).

Men The Strokes var jo så mye mer enn bare en hype. «Is this it» er jo tross alt kjempebra – fortsatt. 11 låter av pureste popgull (jada, jeg kaller det pop, så kan folk snakke så mye de vil om rockens redningsmenn), framført med en herlig arroganse man bare finner i purunge rockere som er overbevist om at de er det beste bandet i verden.

The Strokes, i sine beste øyeblikk, er et band som får til den nærmest uimotståelige miksen av The Beatles og Velvet Underground – med akkurat passe mye av begge deler – på en måte ingen andre fikser. Utallige band har prøvd på akkurat dette. Noen få har fått det til sånn passe, men The Strokes fikset det i første forsøk, og delvis i andre (andreplata «Room on fire» er nesten like bra, og befinner seg litt lenger nede på denne lista), men så var det slutt. Tredjeplata var en stor skuffelse, og nå har frontmann Julian Casablancas nettopp sluppet et soloalbum.

Kanskje var det så langt det rakk for The Strokes, kanskje finner de tilbake til det som fikk verden til å ligge for deres føtter i 2001. Vi har uansett to finfine plater å høre på. Om gruppa reddet rocken eller ikke, det får andre avgjøre.
Thomas C.  Flåten

«Is this it» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: