25. The Shins – Wincing the night away (2007)

Alle gode ting er tre. Det tenkte kanskje også The Shins før de kronet 00-tallets sterkeste pop-hat-trick.

Med en fargerik eksplosjon traff “Wincing the night away” verden i januar 2007 som en forsinket nyttårsrakett på pophimmelen. Tredjealbumet fra indieyndlingene gjorde over natten bandet til allemannseie, med musikk som maler med bredere pensel enn sine forgjengere. The Shins traff tidsånden da indie ble den nye vinen i bredere lag, og ante vel knapt selv hva som skjedde da platen skjøt fart oppover Billboard-listen. New Mexico-bandet gikk fra kritikerfavoritter til større masser med et bankende pophjerte og kunstneriske visjoner hånd i hånd.

Jeg er svak for The Shins. Veldig svak. Det er noe med den ekstraordinære melodifølelsen bandet innehar, den grønne følelsen av sommer, vokalharmonier og en forelskelse som nekter å slippe taket. Med sine himmelstormende melodier og store følelser er dette platen som lydsetter et band som tar overgangen fra vilter ungdom til voksenlivet på strak arm. Låtskriver James Mercer spiller her på flere strenger og veksler i større grad enn tidligere mellom solskinn og mørke netter, mellom det umiddelbare og låter som sakte, men sikkert kryper under skinnet med gåsehud som resultat.

Forgjengeren ”Chutes too narrow” er av mange regnet som høydepunktet så langt fra The Shins. Men er nå dette så opplagt? Selvsagt ikke! ”Wincing the night away” er nemmelig minst like god, men på en annen måte. 2003-utgaven fikk meg til å drømme meg tilbake til tiden før milliongjeld, fast jobb, familie og en haug av forpliktelser. Tiden da pannelugg ennå var en realitet og sommeren en evigvarende fest. Med lyden av 2007 viser The Shins oss at det å være voksen er vel så bra, for ikke å si bedre, selv om jeg av og til savner panneluggen.
Magne Johnsen

“Wincing the night away” finnes på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Én kommentar to “25. The Shins – Wincing the night away (2007)”

  1. Øyvind Says:

    Helt enig i at denne er minst like god som de tidligere platene. Et virkelig flott stykke popkunst 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: