24. The Decemberists – Picaresque (2005)

Colin Meloy paraderer inn i musikkhistorien sittende på en purpurkledd gulltrone, balansert på ryggen av den første av 100 overdådig pyntede elefanter. Ved sine flanker har han bandet sitt, noen på kamelrygg, andre i karjoler trukket av fire hvite hester, andre igjen i bærestoler pyntet med silke, paljetter og fjær.

Faner vaier stolt i vinden. Trumpeter og basuner blåser gledesfanfarer, mens paukene hamrer. Bakover i paraden, spankulerende, dansende, promenerende og gestikulerende, kommer de på rekke og rad:

To fnisende gigoloer, et forelsket spionpar fra hver sin side av jernteppet, en drømmende gutt med en trillebår. Et ungt par med uforenlig klassebakgrunn, fast knyttet til sin selvmordspakt, følger rett bak et jublende ungdomsfotballag (gutter 14). Deretter en stor, svart gryte med 16 generalfruer, båret av en skokk dansende, vaskeekte kannibaler med bastskjørt og bein gjennom nesa, etterfulgt av et damplokomotiv og dets lokfører. Innimellom oppdager vi en og annen kjendis, et par konger, en barnløs baronesse, og en del ting vi vet vi har sett før, men ikke helt klarer å plassere.

Helt, helt bakerst skimter vi en hval i en gigantisk tank. Er den hvit, mon tro? Når hvalen åpner munnen, kan man så vidt se at det står to menn i hvalens buk.

Vi står måpende og ser på, mens vi lurer på hva alt dette kan bety, og hvordan alle disse finurlighetene og merkverdighetene fant sammen, i den samme paraden. Det eneste vi vet, er at det er et fantastisk flott skue.
Morten Krane

«Picaresque» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: