22. The Essex Green – The long goodbye (2003)

Da Sasha Bell, Jeff Baron og Christopher Ziter kom ned fra fjellene i Vermont, var det med et album som kan plasseres et sted mellom The Bands «Music from Big Pink», «Friends» med The Beach Boys og «Harvest» med Neil Young. Intet mindre. Det er ei plate der hjertet pumper blod fra sekstitallet, hjernen gir signaler fra vår egen tid, mens lungene puster frisk luft fra landet.

Selvsagt kunne det ikke vare.

Det er mye som kunne vært sagt om The Essex Green. Noen vil sikkert like å vite at gruppa ble dannet av medlemmer fra Guppyboy og The Ladybug Transistor mot slutten av det forrige århundret. Bandet ut sin første fullengder, «Everything is green», i oktober 1999 – en svimlende, drømmeaktig opplevelse der hippie-fløyter og sekstitalls-psykedelia møter indie-virkelighet i et skogholt et sted i staten New York. Mange vil sikkert også ha interesse av at The Essex Green det påfølgende året, i 2000, satte navnet sitt på en ep, denne gang utgitt av The Elephant 6 Recording Company, selskapet som i dag er mest kjent for å ha huset Neutral Milk Hotel. Medlemmene av The Essex Green har i tillegg laget ei plate under navnet The Sixth Great Lake.

Det er som kunne vært sagt om «The long goodbye», men det eneste som egentlig betyr noe nå, er at The Essex Green reiste opp i fjellene i Vermont med tolv renskårne popmesterverk – en av tiårets desidert flotteste låtsamlinger. Gruppa hintet forsiktig mot Fairport Convention, The Kinks og The Band, sang og spilte melodiene sine helt uten tvil og tvang – i fullkommen harmoni, med mose under føttene, knitrende peis og Cassiopeia blinkende i nord.

The Essex Green hadde tre sangere, like mange låtskrivere og en hemmelig plan om å lage sine helt egne varianter av Beatles-låtene «I will», «Julia» og «Long, long, long» – på stillfarent, amerikansk vis, men med elektrisk ryggrad – flere år før noen i det hele tatt hadde hørt om Fleet Foxes.

Ja, og så hadde de Sasha Bell.
Ingve Aalbu

«The long goodbye» er ikke tilgjengelig på Spotify (bortsett fra sangen «The late great Cassiopia«, som finnes på ei samleplate), men det er til gjengjeld oppfølgeren «Cannibal sea«, det foreløpig siste vi har hørt fra sårt savnede  The Essex Green. Sjekk også ut «Destination girl» med The Finishing School, soloprosjektet til Sasha Bell.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: