21. The White Stripes – White blood cells (2001)

The White Stripes hadde en hel del gående for seg i 2001. Til tross for at gruppa allerede hadde gitt ut to album, var den fortsatt relativt myteomspunnet. Var Jack og Meg søsken? Var de gift? Hadde de vært gift? Legg til at selv om Jack kaster seg over orgelet et par ganger, spiller duoen kun gitar og trommer. For ikke å glemme det meget stilfulle imaget, der bandet konsekvent holder seg til fargene rødt, hvitt og sort. Og så den fantastiske legovideoen til ”Fell in love with a girl”, da.

Spørsmålet er om ”White blood cells” egentlig hadde trengt noe ekstra drahjelp. I all hovedsak videreføres den bluesy garasjeerocken fra de to tidligere White Stripes-albumene. Men ”White blood cells” nikker i tillegg i flere andre retninger. Taktfoten begynner med en gang å gå til country-inspirerte ”Hotel Yorba”, mens tenåringssøte ”We’re going to be friends” er en trivelig, liten folk-sang.

The White Stripes fant vel ikke akkurat opp kruttet, for å bruke en altfor kjent klisjé. Men der The Strokes, av enkelte, ble beskyldt for å være ei sammensatt gruppe av typen boyband, og kun rene «copycats» av band som Television, fikk The White Stripes i større grad en unison hyllest for evnen sin til å låte som noe friskt og nytt, stående på skuldrene til sine helter. Nå som tiåret snart er omme, spørs det om noen artist har vært særlig større enn Jack White. Da tenker jeg ikke først og fremst på skuespillerkarrieren hans, eller James Bond-låta. Men legg til albumsuksesser som ”Elephant” og samarbeidet med Brendan Benson i The Raconteurs, så forstår man at ”White blood cells” var mye mer enn et blaff.
Erik Hansen

«White blood cells» på Spotify.
Samleliste fra kåringen så langt på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: