3. Ryan Adams – Heartbreaker (2000)

«When your young you get sad then you get high»

Den tidligere punkeren Ryan Adams markerte seg sterkt på den amerikansk alt. country-scenen på nittitallet, da bølgen pionerene Uncle Tupelo startet med sin «No depression» traff land. I front av Whiskeytown sto han bak to alkoholduftende klassikere, «Faithless street» og «Strangers almanac», som begge forente forfyllet punkattityde, gitardreven countryrock og såre ballader med periodevis eksplosivt resultat. Stadige utskiftninger av medlemmer (og svirebrødre) viste at Adams – med et alkoholinntak Keith Richards verdig – ikke var enkel å jobbe med, og selv om bandet slapp sin svanesang med «Pneumonia» året etter «Heartbreaker», var Whiskytown i realiteten oppløst i 1998 (da albumet ble spilt inn).

Rastløse Ryan Adams tok med seg et stjernelag i studio, under superprodusent Ethan Johns vinger. Multimusikeren trakterer også trommer, spiller bass og fargelegger med orgel. Med på laget er også trollmannen David Rawlings, som foruten å skape gitarmagi, trakterer banjo og tamburin med kyndig hånd. Synger gjør han også – og snakker. (En Morrissey-låt, og hvilket album den er på, er en morsom diskusjon mellom Adams og Rawlings, som med glimt i øyet drar platen i gang). Bidrar på platen gjør i høyeste grad også Gillian Welch, med utsøkt vokalhjelp, banjo og gitar. Og så Emmylou Harris, da. Dronningen drysser englestøv og løfter Adams’ poesi mot musikkhimmelen, der øyeblikk av pur magi måler krefter med det meste.

«Heartbreaker» var dømt til å bli en klasseskive, for med dette laget – og flere hjelpere til – i ryggen, går rebellen Adams i studio med det mest fullendte låtmaterialet han noensinne har hatt sin klo på. Låtskriverens store talent møter musikk som omfavner og røsker liv i tekster dyppet i sår tristesse, sorg og lengsel, men også kjærlighetserklæringer så vakre at verden stopper opp i noen små minutter. Og innimellom smiler også en sulten Ryan Adams til oss med et skeivt glis, alt fargelagt i musikk som fanger stemningene på slående vis.

Solodebuten holder hva tittelen lover, med hjerteknusere som «To be young (is to be sad, is to be high)», «Damn, Sam (I love a woman that rains)», «Come pick me up» og tiårets yndigste country-øyeblikk i «Oh my sweet Carolina». Sistnevnte er en enestående vakker hyllest til hjemstaten, der Emmylou Harris fargelegger med gullpaljett og Ryan Adams tar ut sitt ypperste som låtskriver og vokalist. Og selv om ikke alt på platen når samme svimlende høyder, er det likevel ikke tvil om at Adams med «Heartbreaker» setter sin signatur på det beste han noensinne har gitt ut. Et lite mesterverk som markerer starten av et tiår han på godt og vondt satte sitt preg på.

Det ble kanskje for mange middelmådige plater, av de som fulgte i en hyppig strøm fra en nå sykemeldt Ryan Adams, som dessverre måtte ta en pause fra musikk på grunn av en alvorlig øresykdom en tid tilbake. La det likevel ikke herske noen tvil om at en perfekt sammensatt samleplate fra Ryan Adams ville vært omtrent det beste fra forrige tiår. Og på den ville vi fått mange sanger fra «Heartbreaker», en funklende plate som tangerer det beste fra den historiske aksen mellom Gram Parsons, Uncle Tupelo og Whiskytown som musikken mesterlig er båret frem på. Klasse viste også Adams i livetapping med dette materialet. Denne penn har et par eventyrlige følsomme konserter fra starten av forrige tiår fastrisset i minnet.

Mariah Carey? Ryan Adams ble ti år tilbake utfordret av sin manager om å finne tittelen på platen i løpet av 15 sekunder (rett før den skulle i trykken), og blikket hans falt på en plakat der Carey hadde en t-skjorte med «Heartbreaker» trykt i front.

Slik kan også historie skapes.
Magne Johnsen

«Heartbreaker» er dessverre ikke på Spotify, men sjekk for all del ut Whiskeytown-platene «Strangers almanac» og «Faithless street«, dersom du ikke har hørt dem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: