1. Songs:Ohia – Magnolia Electric Co. (2003)

«Hold on Magnolia, I hear that lonesome whistle whine
Hold on Magnolia
I think it’s almost time
»

Vi er alle gamlinger.

Vi velger obskure elektronika-album og later som vi besnæres over hvor friskt det høres ut. Vi tar med oss rockealbum som har blitt spilt inn med laptoper og føler vi henger med i utviklingen. Vi synes hiphop har god flow.

Men vi er alle gamlinger. Gubber. Vi tror vi liker fancy samples, beinharde meninger og musikalske uttrykk som definerer et tiår. Vi mener vi liker framoverlent tenkning, overfladisk inderlighet og forsøk på nyskaping. Vi innbiller oss at musikk skapes av glede. Og at av glede skaper man musikk.

Det er ikke gleden som bærer Jason Molinas musikk. Gjennom hele hans karriere ligger det en udefinerbar sorg, en selvdrivende smerte og en klagende lengsel etter en annen tid, et annet sted, en annen virkelighet. Joda, det er en klisjé. Det høres ut som han må lage sangene sine for å kunne overleve. At hverdagen, omgivelsene og livet ikke har noen verdi ellers. Det er også en klisjé.

For “Magnolia Electric Co.” bringer ikke noe nytt til verden. Dette er historier som er fortalt før. På andre måter, med andre stemmer og andre fraseringer. Med andre toner, andre instrumenter og navn. Albumet kunne like gjerne vært gitt ut i 1960 eller 1929 som i 2003.  Det er flomvåte tårer, vintermørk lengsel og bunnløs fortvilelse. Det er klisjeer spunnet ut over åtte sanger. Åtte sanger som får deg til å gråte av glede, nikke av gjenkjennelse og ikke minst undre deg over at noe så deprimerende samtidig kan føles så oppløftende og betryggende. For klisjéer er tross alt bare sannheter som er gjentatt mange, mange, mange ganger. Men de blir ikke mindre ektefølte eller sanne av den grunn. For øvrig nok en klisjé. Og sann.

Om det er Steve Albinis engineering, eller at det for første gang er et helt band i studio (tidligere Songs:Ohia-utgivelser består i hovedsak av Molina og varierende musikere), skal få stå ubesvart. Det er en nerve og energi i opptakene, som om bandet prøver å spille inn den oppstemte versjonen av Neil Youngs «Tonight’s the night», og klarer det. Selv om det likevel er mørkt og sørgelig, er dette en sangrekke som aldri slutter å begeistre og overraske. I en perfekt verden hadde det vært åtte radiosingler.

Det er en grunn til at Molina skiftet navn på bandet til nettopp Magnolia Electric Co. etterpå. Det er en grunn til at han senere har lett etter det samme som han fant og realiserte i løpet av tre dager i juli 2002. Det er en grunn til at han aldri har nådd helt opp til samme stormfulle høyde. En får ikke slike kreative topper så ofte i livet. Selv etter sju år framstår albumet som en underlig, sympatisk og genial gamling mot tiårets kakofoni av flow, samples, elektronikanyvinninger, laptoprock og overfladisk inderlighet.

For vi er alle gamlinger. Gubber. Uansett kjønn. Uansett miljø. Uansett arv. For evig og alltid.

«Through the static and distance
a farewell transmission,
listen
»
Tor Martin Bøe

«Magnolia electric co.» på Spotify og Wimp. Samleliste fra kåringen på Spotify.

Reklamer

Stikkord: , ,

Én kommentar to “1. Songs:Ohia – Magnolia Electric Co. (2003)”

  1. MFryd Says:

    Endelig samleliste på WiMP – med noen mangler, f.eks. Cuckooland.
    http://wimp.no/playlist/69e8fbda-0f8d-4534-9fac-90161d9dc272

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: